Vyhledávání


Nejčastější otázky na pivo

10.02.2010 18:44

Tloustne se po pivu?
Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které člověka uklidňují a také podporují sekreci žluči, čímž příznivě ovlivňují trávení. Klidný a spokojený člověk lépe vychutná a stráví jídlo. Pivo také povzbuzuje chuť k jídlu. To má za následek vyšší příjem potravin, který může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti. Po pivu samotném se tedy netloustne, ale po nadměrném požívání ostatních potravin ano. Podle výzkumů je riziko nadváhy u mírných pijáků piva nižší, než u abstinentů nebo silných pijáků. Pivo obsahuje 400 až 500 kalorií v 1 litru a je tak kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko nebo cola. 

Způsobuje pivo cukrovku?
Lidé, kteří již cukrovkou trpí, by neměli pít pivo v klasické podobě. Po poradě s lékařem však pacienti s cukrovkou II. (druhého) typu mohou vyzkoušet Gambrinus se sníženým obsahem cukru (dříve Dia pivo). Obsahuje maximálně 0,75 g sacharidů ve 100 mililitrech, jinak však si zachovává nezaměnitelné chuťové vlastnosti a kvalitu plzeňských piv. 
(Gastronomická revue, 6/98, MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., léčebné centrum MEDICOM, Praha )

Způsobuje pivo infarkt? 
Nebezpečí infarktu je vyšší u osob s vysokým tlakem a u osob se zkornatělými tepnami. Při mírném pití piva se zvyšuje v krvi hladina tukových látek o vysoké hustotě, tzv. HDL cholesterol, který působí obranně proti ateroskleróze a zabraňuje kornatění tepen.Tyto změny probíhají zejména u lidí, kteří sportují a racionálně se stravují. Dá se říci, že pivo nejenže nezpůsobuje infarkt, ale dokonce při umírněné konzumaci 1 až 2 litry denně působí proti infarktu preventivně. 
(Gastronomická revue, 6/98)

Pivo a cholesterol.
Pivo neobsahuje cholesterol, ale obsahuje látky, které podporují tvorbu kladného cholesterolu a potlačují tvorbu záporně působícího cholesterolu. 

Spotřebování piva po otevření láhve.
Nejlépe je samozřejmě spotřebovat láhev po otevření ihned, nebo co nejdříve. Při delším stání pivo zvětrá, zahřeje se na vyšší teplotu, a to vše má negativní vliv na jeho kvalitu. V ledničce je možné uchovat otevřenou láhev do druhého dne, ne však déle, i tak bude již jeho chuť ovlivněna. Doporučujeme spotřebovat láhev ihned po otevření. 

Pivní břicho.
Při mírném pití piva se hmotnost nemění, ba co více, při konstantním přísunu kalorií, může hmotnost klesat. To je způsobeno tím, že v těle dochází ke snížení podílu tuků, neboť alkohol má zpomalující účinek na výměnu tuků. Skutečnou příčinou pivního břicha jsou vysoce kalorická tučná jídla. Profesor Keul z Univerzitní kliniky Freiburg ukazuje, že je třeba odstranit řadu předsudků, které souvisejí s mírnou konzumací alkoholu. Patří k nim i mínění, že se po pivu tloustne. Jde tedy především o životní a stravovací návyky spojené s vysokou konzumací piva 

Pití piva snižuje obsah cholesterolu v krvi.
Při mírním pití piva se snižuje obsah cholesterolu podporujícího vznik arteriosklerózy, naopak se zvyšuje podíl „ ochranného“ cholesterolu HDL v krvi, který zabraňuje vzniku arteriosklerózy a kornatění tepen, dále se snižuje náchylnost k tvorbě sraženin (trombóz) v malých tepnách. 

Pivo a mozkové buňky.
Pivo jako takové mozkové buňky nepoškozuje. Mozkové buňky může poškodit alkohol, který je v pivu obsažen. Záleží na množství, které zkonzumujete. Pokud vypijete 2 piva denně, rozhodně nedojde k poškození mozku. K poškození funkce mozkových buněk dochází dlouhodobým nadměrným užíváním alkoholu. Pivo obsahuje celou řadu vitamínů B a dalších látek, které jsou nezbytné pro správné fungování nervové soustavy. 

Způsobuje pivo cirhózu jater?
Cirhóza jater je vleklá choroba, která může mít několik forem a příčin. Jedna z forem vedoucí ke svraštění jater může být následkem nemírného pití alkoholu. Souvislost mezi alkoholem a cirhózou však není zcela přímá a jasná, tím méně souvislost s pitím piva. Nelze ji klást za vinu pivu, které obsahuje alkoholu jen velmi malé množství podle druhu 0,5-5 %). 

Je pivo dietní nápoj?
Za dietní nápoj je možné pokládat pivo se sníženým obsahem cukru, neboť je to pivo se sníženým obsahem sacharidů, sodíku, vápníku, bílkovin, neobsahuje tuk ani cholesterol. Zachovány přitom zůstávají minerální látky, životně důležité kyseliny a vitaminy B skupiny. 

Změna pivovarských kvasinek v škodlivé plísně.
To je nemožné, neboť pivovarské kvasinky jsou zcela jiný druh houby než plísně. Může sice dojít k tzv. "mutaci" kvasinek, avšak stále to budou kvasinky, ale s jinými kvasnými vlastnostmi. Kultura pivovarských kvasinek je neustále sledována a pokud by došlo k její změně, jsou okamžitě vyřazeny z výroby. 

Trávení různých druhů piva.
Obecně vzato je pivo nápojem nebo potravinou velmi dobře stravitelnou. Neobsahuje tuk, naopak má hodně minerálů a vitamínů, povzbuzuje a podporuje trávení. Bohužel neexistují zatím žádné prameny nebo souhrnná studie, která by hodnotila jednotlivé druhy nebo typy piva z hlediska porovnání stravitelnosti. 

Studené pivo a angína.
Protože v pivu přítomný oxid uhličitý prokrvuje ústní sliznici a navíc vytvářený film nápoje s oxidem uhličitým na sliznici hltanu zabraňuje prochladnutí i při pití velmi studeného piva. 

Pití piva při chřipce.
Aby bylo pivo dobré, má být vychlazené, a při chřipce není dobré pít studené nápoje. Kromě toho alkohol rozšiřuje kožní cévy, které při chřipce mohou být ochrnuté, takže by mohlo dojít k srdeční nedostatečnosti. Nejprve se tedy podle rad vašeho lékaře pořádně vyležte z chřipky, až se uzdravíte, bude vám pivo dvojnásobně dobře chutnat.

Užívání piva během onemocněních.
Pivo má řadu léčivých a zdraví prospěšných účinků, avšak při jakýchkoli zdravotních potížích je třeba pití piva konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Vzhledem k tomu, že normální pivo obsahuje alkohol, nelze jej pít při užívání řady léků. Je velmi nebezpečné pít alkohol včetně piva v kombinaci s některými léky na uklidnění a proti bolestem.

Energetická hodnota piva.
V jednom gramu extraktu piva je 158 kJ využitelné energie. Etylalkohol obsažený v pivě se úplně spaluje za vzniku téměř 30 kJ využitelné energie z 1 gramu. Energetická hodnota jednoho litru různých druhů piva v kJ (kcal): 10o světlé - 1510 (360), 12o světlé - 1850 (445), Dia pivo - 1670 (420) 
(Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, 1994)